Donaties

Er is geen verplichting om uw gegevens in te vullen bij een donatie.

We zouden het fijn vinden als u een leuk berichtje achter laat.

Formulier

ValutaBedrag

* Verplicht

Doel: € 40.000 - Via de website gedoneerd bedrag: € 7530,00. Andere donaties: € 3257,65. Totaal: € 10.767,65

0%

Dagbesteding Lumiejére start crowdfunding

Let there be light zodat talent kan stralen

Het is niet ondanks, maar dankzij een beperking dat je je bij dagbesteding Lumiejére mag en kunt ontplooien.

Wat soms zo vanzelfsprekend lijkt, is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom bieden wij met Lumiejére een beschutte omgeving voor hen die minder kansen hebben in de ‘reguliere’ maatschappij. En dat zonder prestatiedruk of deadlines.

Hoe is het initiatief ontstaan?

Het plan om een dagbesteding op te richten ontstond in de eerste fase van de Covid-pandemie. Veel mensen wilden wel studeren of werken, maar mochten of konden dat niet. Of werden getroffen door beperkende maatregelen. Voor velen was dat van korte duur. Het besef drong bij ons door dat er ook mensen zijn die vanwege fysieke of mentale beperkingen (bijvoorbeeld als gevolg van depressiviteit, autisme of een ongeval) de kans lopen slechts in beperkte mate of zelfs nooit deel uit te maken van de ‘gewone’ maatschappij. Wij vinden dat fysieke of mentale kwetsbaarheid niets zegt of iemands creatieve vermogen.

Wij willen nu mensen met een beperking kansen bieden, ze laten voelen dat ze (weer) mee mogen doen en dat ze er echt toe doen. Bij ons staan ze centraal en kunnen ze hun talenten laten stralen in een prettige en veilige omgeving. Dat is wat wij met Lumiejére te bieden hebben.

Voor wie is Lumiejére bedoeld?

We bieden ruimte en inspiratie aan jongeren of mensen jong van geest met een (sluimerend) creatief talent, die moeilijk of helemaal geen aansluiting vinden bij reguliere opleidingen of het reguliere arbeidsproces. Ze willen wel, maar mogen of kunnen niet. De gedroomde toekomst valt in duigen, terwijl je wel over talenten en doorzettingsvermogen beschikt.

Onze deelnemers hebben de nodige talenten, maar staan ook voor een groot scala aan uitdagingen. De drempel is vaak te hoog door bijvoorbeeld een leer- of gedragsstoornis, een trauma, een vorm van autisme, ADD of ADHD. Het ‘normale’ leven wordt een halt toegeroepen. Hun creativiteit is echter springlevend. De drive en de motivatie om van de bank te komen is aanwezig. Maar hoe dan? Iemand moet hen een kans bieden. Iemand die dat lichtje (lumière in het Frans) laat schijnen en zegt: Kom maar, ik loop wel een stukje met je mee en laat je weer stralen.”

Bij Lumiejére gelden geen deadlines en torenhoge verwachtingen. Hier mag je gewoon weer meedoen, trots zijn op de dingen die je doet en trots op wie je bent. Hier tel je mee, zodat je het zelf ook weer helder gaat zien.

Hoe werken we?

We willen de deelnemers in groepsverband of individueel laten werken aan uitdagende projecten en unieke ontwerpen. Dat doen we op een innovatieve manier. Begeleider en deelnemer werken samen aan de persoonlijke leerdoelen. Bekijken met elkaar welke activiteiten het beste passen en in welke vorm. Soms werken de deelnemers liever geconcentreerd alleen, maar op een ander moment met veel plezier samen.

Zelfredzaamheid en de regie in eigen hand houden, zijn belangrijk. Het versterken daarvan is een belangrijk onderdeel van onze begeleiding, omdat zelfredzaamheid en eigen regie zorgen voor een positief gevoel en een grotere betrokkenheid bij de maatschappij.

Bij de intake worden concrete afspraken gemaakt en vastgelegd over de begeleiding, zorg en/of dienstverlening. Wensen en doelen worden gezamenlijk besproken. De deelnemer wordt uitgedaagd en begeleid om zichzelf sociaal, fysiek, mentaal en conditioneel te ontwikkelen om zo meer zelfredzaam te worden. Na een eerste kennismaking wordt de mogelijkheid voor een proefdag aangeboden.

Twee richtingen

Binnen Lumiejére zijn twee richtingen die elkaar ondersteunen: Lumiejére Art en Lumiejére Graphic. Beide takken bieden de mogelijkheid om aan echte opdrachten van klanten te werken, maar ook om eigen ontwerpen te realiseren. Bij Lumiejére Art wordt voornamelijk in 3D en met de handen gewerkt. Daarbij worden verschillende technieken ingezet, zoals graveren, mallen maken, restauraties en brons gieten. Bij Lumiejére Graphic draait het om de computer en werken in 2D. Denk daarbij aan het digitaal bewerken van foto’s, het ontwerpen van verpakkingen, logo’s, kaarten, folders, posters, brochures en ander drukwerk.

Waar staan we nu?

Lumiejére is vorig jaar gestart in Sprang-Capelle. Inmiddels hebben we contracten met diverse zorginstellingen (bijv. RIBW Brabant, GGZ Breburg), scholen (Sint Lucas Boxtel, Rooi Pannen) en de Dongemond-gemeenten. En vanaf 1 januari 2022 ook met de gemeentes Waalwijk en Loon op Zand. De eerste deelnemers zijn al enthousiast aan de slag. Enkele (maatschappelijke) organisaties en commerciële bedrijven hebben opdrachten bij ons uitgezet. Allemaal mooi en prachtig, maar we lopen ook tegen problemen op die we zo snel mogelijk willen oplossen. En daar hebben we u bij nodig!

Hoe kunt u ons ondersteunen?

Het antwoord op die vraag luidt: met geld! Want een mooi idee wordt pas echt mooi als het ook uitgevoerd kan worden. We hebben dringend aangepaste middelen en machines nodig, zodat de deelnemers zichzelf nog beter kunnen ontplooien. Met één hand is het immers wat lastiger om iets kaarsrecht te snijden of te verpakken.

Om het benodigde geld bijeen te krijgen, gaan we aan crowdfunding doen. We doen daarbij een beroep op iedereen die in ons concept gelooft en dit wil onderstrepen met een donatie. Met een gift geeft u onze deelnemers weer een kans, een doel en een heel goed gevoel. Kortom, u laat hen weer stralen.

Ons streefbedrag is 40.000 euro. Daarmee kunnen we investeren in het verbeteren van de toegankelijkheid van ons pand (lift), in een lasersnijder, computers, programmalicenties, 3D-printer, een speciaal snijapparaat, een ruimere keuken, een overdekte fietsenstallingen en een auto voor rolstoelvervoer.

Het mes snijdt hierbij aan meer dan twee kanten: onze deelnemers krijgen de kans om nog meer te stralen en de externe opdrachtgever ontvangt een product dat op bijzondere wijze tot stand is gekomen. Bedacht, gemaakt en uitgevoerd door mensen die toch weer een kans hebben gekregen.

Mogen we op uw financiële steun rekenen? Daar zouden we helemaal blij van worden. Want wat is er nu mooier dan samen stralen!

Tot slot

Intern zijn we supertrots op wat we bereikt hebben voor en met onze deelnemers. Die trots willen we graag delen. Na de hopelijk succesvolle crowdfunding zullen we een open dag organiseren voor de kleine en grote donateurs, zodat we trots en dankbaar kunnen laten zien wat mede door jullie is mogelijk gemaakt. Maak samen met ons het verschil tussen licht en donker voor onze creatieve talenten.

Mocht u nog vragen en/of ideeën hebben, neem gerust contact met ons op via crowdfunding@lumiejere.nl

De oprichters

Jurgen Hirdes en Nadia Gonegaï zijn de oprichters van Lumiejére. Met veel plezier wonen en werken ze al jaren samen. Respect, humor en een groot sociaal hart voeren de boventoon in hun leven. Ze hebben als eigenaren van erkende leerbedrijven vele jaren ervaring met het begeleiden van jonge mensen.

Jurgen is eigenaar van reclamebureau MAL. Als geen ander weet hij de juiste verbindingen te leggen. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij jongeren. Hij ziet steeds vaker dat jongeren kopje onder gaan door alle hectiek, stress en andere oorzaken. Met al zijn ervaring, maatschappelijke betrokkenheid en humor weet hij toch bijna iedereen weer aan boord te krijgen.

Creativiteit zit bij beeldend kunstenaar Nadia in iedere vezel. Het gaat bij haar niet alleen om het einddoel, maar ook om de reis er naartoe. Kan niet bestaat voor haar niet. “Dan doen we het gewoon anders”, luidt haar adagium. Ieder mens is anders en iedere opdracht vraagt een eigen unieke benadering. Haar motto: Samen meerwaarde creëren.

Donaties

Er is geen verplichting om uw gegevens in te vullen bij een donatie.

We zouden het fijn vinden als u een leuk berichtje achter laat.

U kunt ook doneren op onze rekening:
NL86 ABNA 0888 6026 26 t.n.v. Lumiejére.

Formulier

ValutaBedrag

* Verplicht

Reacties